BIG 5- Urbankonstfestival i Enskifteshagen.

Vi i CFUK- Centrum För Urbankonst/UNG fick frågan från Malmö Stads Fastighets- och gatukontor att arrangera något med Urbankonst under Big 5 festivalens besök i Enskifteshagen.

Vi föreslog bla Fotomaraton, Den KULturella ljudzonen, ZONEN- Blockfest, Måla hela familjen, Tipsrunda, Urbankonstakuten, Urbankonstmonumentet, Graffitimalmö- Vi målar allt! och BOX. Flera av dem i samverkan med våra partners som tex IDAS arkitekter. En del av den färg vi använde har vi fått sponsrat av företaget ASM Packaging Systems AB.

Efter lite tid, plats och ekonomi snack så kom vi överens om att CFUK skulle bidra med lite olika aktiviteter, som kunde förändras under perioden, såsom såpbubblor, stentroll, skriva med muggar, måla makalösa figurer, krit/tusch-actionteckning, göra skyltar, spraypointillism, fri byggnation, pappersplan, plantering, stickersteckning och tejpkonst.

Graffiti

Material: spray, vägg, byggda kuber för mindre barn, grundfärg, rollers, skydd mm.

Helt klart mest populär. Här vill alla testa. Mycket samarbete och energi. Här måste någon väldigt erfaren delta för att ge en tydlig bild av hur det fungerar utan undantag. Om inte det finns så börjar så väl barn/vuxna spraya på ytor de inte ska, sina kläder och i sina ansikten. Väldigt viktigt med 15-års-gräns eller barn i vuxet närvarande sällskap. Första dagen fick tre volontärer, som fått all info, förtroendet att sköta denna uppgift under en 15 minuter, och det blev genast kaos. Enbart 2 av oss i gruppen fick sedan jobba med detta och då blev det inga problem alls. Tydlighet är vad som gäller. Inte minst att meddela precis alla som kommer att detta är måleri och inget annat. Vi har ingen ”klotter” vägg eller liknande. Graffiti är enkelt, oerhört populärt och väldigt folkligt och när det funkar är det skitskoj! =) Ingen som målade, och det var väldigt många, gick besviken därifrån, trots att budgeten inte medgav kvalitetsfärg.

Under tre helger hade vi 5 602 besökare varav 3 280 testade olika former för urbankonst.