Amara Por Dios

Den 21:a Juni presenterar vi Amara Por Dios i samverkan med Kulturrådet. Hela Hangaren skall Amara omvandla till en stor målerisk gestaltning som har vernissage under Gallerihelgen i Malmö 22/9 kl.18.00. Du är välkommen att följa hennes arbete under hela sommaren.

Skapandet var från början ett slags intuitivt själsligt berättande, där jag som barn kunde sitta i timmar och försvinna in i egna bildvärldar. Figurerna som levde där kom från andra världar och planeter. Relationen med dessa världar är sedan något jag fördjupat och utvecklat vidare i mitt konstnärskap. Mina motiv är inspirerade av mytologier, religioner och folkkonst från hela världen.

I tidig ålder fann jag graffitikulturen, och det förändrade mitt liv. Graffitin tilltalade mig – de starka färgerna, formerna och den radikala handlingen att ta plats i det offentliga rummet. Jag fastnade direkt när jag testade att måla med spray. Det är ett oerhört effektivt verktyg. Beroende på avstånd, tryck och hastighet kan man med samma sprayburk få många olika effekter. I många år utvecklade jag mitt eget bildspråk, i den mansdominerade gatukonstscenen sökte jag min egen väg.

På grund av nolltoleransen i Stockholm flyttade jag till London för chansen att måla på stadens gator. Där fick jag möjligheten att öva på sprayteknikens alla egenskaper med skuggor, djup och perspektiv. Här utvecklades min egen stil – organisk, färggrik, utopisk och vacker men med inslag av galenskap. Att måla stort, något större än mig själv, är frihet för mig. I London etablerade jag mig som streetartkonstnär och blev utsedd av The Guardian till en av Storbritanniens främsta gatukonstnärer. 

2017 flyttade jag tillbaka till Stockholm, där jag nu arbetar med olika projekt och offentliga gestaltningar världen över. Här har jag fortsatt att utforska mina bildvärldar, bland annat genom en skissteknik där jag skissar med båda händer samtidigt.

Jag är tacksam över resan som fortsätter formas framför mig. Att få dela med mig av min bildvärld med andra människor är fantastiskt, och jag har haft lyckan att nå ut till så många människor, över hela världen. Jag har fått många vänner, uppdrag och minnen tack vare graffitin och den väg jag valde. Tack vare den har jag träffat min man och fått två barn.

Home | Amara Por Dios

Dela