OMrådet

Malmö Graffiti. September 2022- Juni 2023.

Swet, Limpo, Bates, Ruskig Ångest/Elina Metso, Gustav Norberg, Anders Reventlov, Max Solca/Martin samt Robbin Leon och Kateryna Komendant.
Ambitionen är att visa vad vi har kvalitativt gällande graffitimåleri i Malmö. Vi ville även visa och tydliggöra att Hangaren har en ambition av att vara en Urbankonsthall och inte ett graffitimuseum. Därav har vi målat om hela insidan. Nu vill vi fortsätta på detta spår och göra en ny storskalig utställning varje år.
OMrådet är öppet varje vardag för besökare mellan ca.07.00 till 15.00. Vi önskar att utställningen leder till att alla som vill arbeta med seriös graffiti använder de konstnärskap och de målare OMrådet presenterar. Man talar mycket om Malmö som en gatukonst/urbankonst/graffitistad, men det är sällan det som verkligen är kvalité lyfts fram. Vårt urval av målare var väldigt enkelt.
Det är inte pga utseendet på målningarna som dessa målare deltar. Det är inte heller utifrån hur de är som personer. Det är pga att de målar och gör sitt konstnärliga arbete varje dag oavsett vad som sker runt dem. De är långsiktiga, seriösa och väldigt motiverade i sitt skapande. Med OMrådet vill vi visa dem.
Till utställningen hör även texter om varje målare. Se nedan. Vi arrangerar även visningar och workshops i anslutning till OMrådet.
Vi vill skapa en plats för seriöst graffitimåleri utan internationell motsvarighet. Och blanda denna med andra urbana konstformer. Arbetet har bara börjat och vi är glada och tacksamma för det stöd vi fått från Malmö Stad och Malmö Kulturstöd.
https://www.youtube.com/watch?v=vVdkV8u0NXU

Film av Theo 13 år.

 

LIMPO

Limpo i Hangaren. Instagram: @limpotu
Fabio da Rocha Passos Pinheiro, mer känd under sitt artistnamn, LIMPO, föddes i Salvador, Brasilien och är idag verksam i Malmö sedan 10 år tillbaka. Hans graffitikonst utgår från den verklighet som LIMPO möter i Salvador och i Brasilien. Hans sociala engagemang och ställningstagande är temat i hans bilder. Efter några års studier på Moderna Konstmuseet i Salvador de Bahia där han utvecklade sin teknik kom framgångarna. LIMPOs konst har ställts ut på gallerier och slott samt medverkat i konstfestivaler runtom i världen – Serbien, Frankrike, Danmark, Tyskland, Holland och Brasilien.
Limpo, Gottsunda Hip Hop Festival 2022.
 

Elina Metso

Elina Metso, med Ruskig Ångest, i Hangaren.
Elina Metso och Ruskig Ångest i Hangaren. (BAM- Breakin Association Malmö under Gallerihelgen 2022.) Instagram: metso_art
Elina Metso är en konstnär och illustratör vars uttryck och färgspråk ofta för tankarna till barn-och ungdomslitteratur. Hennes verk består av en kombination av illustrativa porträtt, abstrakta flöden, mönster och naturmotiv. Det flesta av hennes muraler har en invävd tanke som speglar platsen där verket är utfört. Det kan vara något plockat ur platsens bakgrundshistoria, vara kopplat till gatunamnet eller knyta an till en person som bor eller bott på platsen och haft en betydande roll där. Även om hennes verk alltid är platsspecifika och hämtar form, idé och färg från området runt väggen, så finns det ändå former och motiv som har en återkommande, om inte alltid närvarande plats i hennes målningar. Dessa är porträtt och fåglar som ofta får ta plats som avatarer eller som personifierade representationer av väggen.
 

Bates

Bates i Hangaren.
Bates föddes i Köpenhamn och började skriva graffiti som ung pojke och i mitten av 80-talet blev han en av de mest produktiva graffitimålarna i sitt hemland.
Som graffitimålare i den andra generationen av en dansk graffitirörelse är Bates en av få som fortfarande följer denna klassiska, traditionella stil med graffiti. Även om han experimenterade mycket, följde han aldrig trenderna och det finns några element som konstnären använder om och om igen.
Bates kombinerar de traditionella graffitistilarna som utvecklats i New York, och accentuerar det logiska flödet av bokstäver, dynamiska och svängande rytmer av former, med essensen av Europa, inklusive skarpa linjer och grafiska element.
Instagram: GreatBates
Hemsida: GreatBates.com
Bates, Oljehamnen i Malmö.

 

Kateryna Komendant

Kateryna Komendant och Robbin Leon i Hangaren.
Streetart, paintings and murals from Ukraina.
Jag heter Kateryna Komendant och är utbildad konstrestauratör.
Det var aldirg min passion, men det hjälpte mig att bilda min egen stil genom att titta på gamla mästares tekniker och estetik.
Men nya tider förde med sig nya idéer, nya tekniker och nya ämnen.
Mitt konstverk handlar om samspelet mellan starka och motsatta energier, som kämpar, eftersom hela världen är en kamp med kompromisser, seger och nederlag.
Min värld är full av skönhet sammanflätad med fulhet, bra med dåligt.
Dessa motsatta saker skapar tillsammans vad omger oss. Det är fantastiskt och ibland skrämmande att se hur allt rör sig och du kan vara en åskådare till alla dessa händelser.
Har tillsammans med Leon gjort ett verk under utställningen OMrådet.
Kateryna Komendant, Gottsunda Hip Hop Festival 2022. Instagram: komendantttt

 

Anders Reventlov

Anders Reventlov i Hangaren, OMrådet 2022/2023.
Anders Reventlov är konstnär som sedan 1996 använt sig av graffiti. I hans kompetens blandas akademisk konstnärlig utbildning, erfarenhet av undervisning med verksamhet med graffiti. Hans erfarenhet omfattar utställningar på konsthallar, gallerier och museer. samt stora permanenta utsmyckningar.
Han behärskar många olika tekniker med alltifrån enkla till mer komplicerade letterstyles, använder gärna svart och vitt. Han arbetar även illustrativt, abstrakt och med performativa aktioner.
Anders Reventlov, Helsingborg 2022. Instagram: a.reventlov
 

Swet

Swet, Hangaren.
Sedan åttiotalet har Swet fört en obestridlig, intensiv och kontinuerlig närvaro på den internationella graffitiscenen och påverkat nya generationer med sina extremt välgjorda målningar. Berömd för sina livliga bokstäver och färgglada mästerverk fortsätter Swet att imponera i en scen som ständigt förändras.
SWET är född i Danmark 1971 och fick sin första graffitiupplevelse 1985
Hemsida: www.swet71.com
Instagram: swet71
 

Ruskig Ångest

Ruskig Ångest, med Elina Metso, i Hangaren 2022/2023.
Jag arbetar som konstnär och konstnärlig verksamhetsledare.
Just nu sammankallar jag till processen att skapa en samtida internationell urbankonsthall i staden. Jag ska ha en utställning på Limhamns Konsthall under våren 2023 på temat Rök Utan Eld och jag arbetar inför två kommande gestaltningsuppdrag i Eskilstuna och Halmstad.
Konst är kommunikation och just nu är det tankar/frågor kring bla demokrati, abort, NATO, utbildning, förutsättningar, kamp och polarisering som inspirerar och driver mig. KAMP är vad denna målning med Elina Metso handlar om för mig.
För övrigt gillar jag absurd humor, umgås med mina barn, boxning/breakin och spela CSGO.
https://www.youtube.com/watch?v=yeaOUAFVZXI
Ruskig Ångest, Lund 2020.
www.ruskigangest.se
 

Gustav Norberg

Gustav Norberg i Hangaren.
Autodidakt konstnär med 20 års erfarenhet av måleri i det offentliga rummet. Arbetar i en abstrakt, ständigt föränderlig och utforskande stil där graffitins traditionella fokus på bokstäver eller det egna alter egot har övergetts sedan ett par år tillbaka. Fokuserar idag framförallt på arbetet med tavlor i sin ateljé, offentliga utsmyckningar samt sporadiska väggmålningar på någon av stadens legala graffitiväggar.
www.gustavnorberg.se
Instagram: gustav.norberg

 

Robbin Leon

Robbin Leon, Möllevångstorget Malmö 2022.

 

Max Solca

Max Solca i Hangaren.
Mitt namn är Max Solca. Jag är en graffitikonstnär från Malmö, Sverige.
Jag växte upp i Stockholm, där jag först började måla i slutet av 1900-talet. 2013 flyttade jag till Malmö och började studera på Serieskolan för att lära mig mer om kommunikation genom ord och bild. Mitt huvudsakliga syfte är att göra målningar med humor, igenkänning och vardagsmentalitet. Oavsett om den är ful eller vacker. Så länge folk kan relatera. Jag jobbar ofta med en skiss långt innan jag är nöjd. Jag älskar färger och hur de stöttar varandra. Ibland gör jag tryck, t-shirts och dukar, men mestadels hamnar varje idé i en spraymålad vägg. För mig har graffiti varit som en komfortzon där jag kan vara 100% fri och bestämma exakt var och hur jag vill måla. Det är förmodligen den främsta anledningen till att jag fortsätter göra det jag gör.
Instagram: @maxsolca
 

Martin Olsson

Max Solca bjöd in Martin Olsson för ett samarbete under OMrådet. Här bakom en träd installation av Penselns Frihet i Hangaren.
Martin Olsson är en multidisciplinär konstnär baserad i Malmö, Sverige. Han började måla graffiti som tonåring. 2019 tog han examen från Konstfack, Stockholm. Idag arbetar han som illustratör, i hans praktik är färg, komposition och lekfullhet nyckelord.
Instagram: @martin_olssonn