SMUTS

Vilka är smuts?

Vi är ett gäng. Inte riktigt kollektiv men en samling grabbar mellan 22-26 år som skate-ar.

Vi har, de flesta, varit vänner sedan länge. Alla gillar att skapa. Det är det som driver och förenar oss. På olika sätt men vi utgår alltid från det gemensamma intresset skateboard. Just nu vill vi bygga med betong.

Vad har ni gjort på Hangaren?

Vi har målat en 20 meter lång vägg och kanske 5 meter hög. En process. Vi målade även den delen av Hangaren som kallas UNG. Där gjorde olika intresserade personer olika målningar, väggteckningar och kommentarer. Utkommandet blev kul. Vi har haft vilt skilda uppfattningar om vad det skall vara. Ett tag var vi inne på att göra något så originellt som möjligt och så långt ifrån graffiti som möjligt. Resultatet blev vad det blev. Vi byggde även in en ramp i väggmålningen. Camouflerad. Den tänkte skulpturen blev inte av men istället blev det en motorcykelinstallation. Vi har använt oss av vad vi hittat här på plats. Solklart påverkade årstiden ambitionen och arbetet. Det har varit rätt mörkt och kallt här. Kallt och rått.

Hur länge har ni hållit på? Hur många har ni varit?

Slutet av november 2022 tills nu i mitten av mars 2023. Kanske vi varit 15 personer som byggt upp allt. Vi hade ju även musiker på vår öppning/visning. För mig personligen så har jag lagt ungefär 2 veckor heltidsarbete sammanlagt.

Hur fick ni kontakt med oss?

På Gallerinatten. Vi träffade och pratade med Henrietta då. Och vi pratade ju med dig.

Vad tycker du om tanken om en Urbankonsthall i Malmö?

Jag gillar Stäppen. När ni kommit igång med Urbankonshallen så tycker jag Stäppen skall sitta ihop med Hangaren. Det blir vackert. Asfalt med lite växtlighet. En parallell betong- och maskrospark. Kanske blomlådor? SMUTS hade gjort en betongpark.

En Urbankonsthall skall bokstavligen ha högt i tak. Det ska vara högt i tak på alla sätt. Fritt tänkande och fritt att göra vad man vill. Låga väggar. Höga väggar. Där skulle det finnas plats för att göra sånt som inte får plats någon annanstans. Dans kanske? Alla får komma hit och göra något. Lagligt såklart.

Vad ska SMUTS göra härnäst?

Betong!

Pärra i samtal med Axel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dela